Stránky fanúšikov kežmarského hokeja | Hokejkk.6f.sk

Bodka v Spišskej Starej Vsi

BOLI SME na príprave hokejistov SkiPark MHK Kežmarok

KEŽMAROK (Od nášho redaktora BRANISLAVA LACKA) ? Tretieho apríla spečatili hokejisti Kežmarku historický klubový úspech, postup do najvyššej súťaže. Dovtedy bolo hokejovým maximom Kežmarku účinkovanie v 1. SNHL začiatkom 90-tych rokov uplynulého storočia, čo urýchlilo v meste výstavbu štadióna s kapacitou pre 3000 divákov, ktorý slúži od roku 1994.
S prípravou na extraligovú sezónu po predĺženom predchádzajúcom ročníku začali Kežmarčania o týždeň neskôr ako väčšina extraligistov. ?Chlapcom sme dopriali dostatok času, aby si dobre oddýchli pred náročnou prípravou,? vraví hlavný tréner Miroslav Ihnačák, ktorý vedno so svojím asistentom Jánom Vodilom zotrval pri kežmarskom mužstve.
e zaujímavé, že väčšinu tréningov absolvuje mužstvo v susednom Poprade, kde má lepšie podmienky na prípravu. ?V Kežmarku zájdeme akurát do posilňovne. V Poprade využívame telocvičňu a tamojšie futbalové ihrisko. Z Popradu vyrážame do Vysokých Tatier na cyklotúry a na behy na dlhšie trate.?

očas bohatej hráčskej kariéry, okorenenej aj pôsobením v NHL, zažil Miroslav Ihnačák veľa trénerov, veľa prístupov k trénerskej práci, modifikácie tréningových metód. ?Z každého kouča som sa snažil zobrať si do vlastnej práce to najlepšie. Spolu s kolegom Jánom Vodilom sme zostavili kvalitný tréningový plán, stavili sme na zaužívané a osvedčené metódy. Bez tvrdej a ťažkej letnej prípravy sa hokej hrať nedá, zažil som to na vlastnej koži ako hráč,? zdôraznil Ihnačák.

Kežmarské mužstvo už podstúpilo tortúru trojfázových tréningov na sústredení vo Vysokých Tatrách, na budúci týždeň ho čaká na záver prípravy na suchu ešte jedno sústredenie. ?Pôjdeme do Spišskej Starej Vsi, kde je kvalitné nové zariadenie s tenisovými dvorcami, bazénom, posilňovňou, telocvičňou a v okolí sú pekné kopce na behy. Na záver prípravy čaká mužstvo poriadna zaberačka. Posledný týždeň prípravy však už hráči vydržia a zvládnu,? tvrdí Miroslav Ihnačák. Za najväčších ťahúňov kolektívu označil štyroch starších hráčov. ?Frank, Fedor, Šechný a Klempa vedia zaťať zuby a podržať ostatných.?

Momentálne majú Kežmarčania v príprave 30 hráčov. ?Mladé mužstvo by sme potrebovali posilniť v obrane i v útoku najmä o skúsenejších hokejistov. Nechcem v tejto chvíli odhadovať naše výsledkové možnosti v extralige, bolo by to predčasné. Budeme o tom hovoriť aj s vedením klubu. Niečo nám určite naznačia prípravné zápasy.?

Čo hovorí personálna ?revízia? v kádri Kežmarčanov? Začnime príchodmi. Z iniciatívy Miroslava Ihnačáka načreli Kežmarčania znova do košických zdrojov. Odtiaľ získali 29-ročného obrancu Stanislava Kalla i 22-ročného útočníka Martina Slováka. V Kežmarku je na skúške aj ďalší hráč Košíc, 20-ročný útočník Branislav Lemešáni, ktorý odohral uplynulý ročník v košickej farme v Humennom. ?V tíme odviedli v minulej sezóne dobré služby košickí odchovanci Drotár, Gajdoš a Bodnár. Všetkých týchto hráčov poznám. Viem, čím môžu byť osožní mužstvu, preto sme ich zobrali,? vysvetľuje Ihnačák.

Kežmarčania sa snažia vystužiť obranu ďalšími hráčmi. Zmluvy s nimi budú podpisovať na budúci týždeň. Zo Sarezy Ostrava prišiel 30-ročný popradský odchovanec Dušan Brincko. Z francúzskeho Dijonu 26-ročný Ladislav Gabriš, ktorý hrával v slovenskej extralige za Trenčín, Martin a Nitru. V Nitre hral v uplynulej sezóne 26-ročný obranca Martin Petrina a spojenie s nitrianskym hokejom zažil aj 31-ročný obranca Ľubomír Strapko, ktorý hrával v uplynulej sezóne v rumunskom klube Miercurea Ciuc. Najzvučnejšie meno spomedzi novicov v kádri má 37-ročný Ján Zlocha, ktorý odohral uplynulú sezónu v Žiline. Osem extraligových sezón odohral 30-ročný Miloš Palovčík, ktorý sa vracia na Slovensko po dvoch rokoch v Maďarsku. ?Sú to skúsení hráči, v extralige toho odohrali dosť, určite by mohli zvýšiť našu silu.? Na skúške sú bývalí útočníci Prešova - 21-ročný Štefan Rusnák mladší, 22-ročný Pavol Zavacký a 24-ročný Martin Kyseľa. Kežmarčania skúšajú aj 22-ročného útočníka Popradu Miroslava Štolca a Branislava Fábryho, bratislavského odchovanca a bývalého reprezentanta Slovenska do 20 rokov, ktorý odohral drvivú väčšinu predchádzajúceho ročníka v Havlíčkovom Brode a v dvoch zápasoch nazrel aj do českej extraligy v drese Znojma.

PRÍPRAVNÉ ZÁPASY

27. JÚLA KATOWICE (d)
31. JÚLA ZVOLEN (v)
3. AUGUSTA SPIŠSKÁ NOVÁ VES (d)
7. AUGUSTA SPIŠSKÁ NOVÁ VES (v)
10. AUGUSTA LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ (v)
14. AUGUSTA ZVOLEN (d)
17. AUGUSTA KOŠICE (d)
21. AUGUSTA KOŠICE (v)
24. AUGUSTA NOWY TARG (d)
28. AUGUSTA SANOK (d)
31. AUGUSTA LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ (d)

HRÁČI KEŽMARKU V PRÍPRAVE:
BRANKÁRI: Klempa, Drvár.

OBRANCOVIA: Sadiki, Žemba, Š. Rusnák st., Bodnár, Brejčák, Kall, Gabriš, Strapko, Petrina, Brincko.

ÚTOČNÍCI: Šechný, Frank, Fedor, Drotár, Gajdoš, M. Slovák, Zlocha, Klein, Hopjak, Slaninák, Lemešáni, Fábry, Zavacký, Štolc, Palovčík, Bednár, Š. Rusnák ml., Kyseľa.


Brankár MARTIN KLEMPA od súčasného trénera a bývalého spoluhráča Miroslava Ihnačáka žiadne kamarátske úľavy nežiada

Brankár Martin Klempa oslávi 20. júla 34. narodeniny. V predchádzajúcej sezóne patril medzi základné piliere Kežmarčanov v druhej najvyššej súťaži. Najmä počas play-off bol chvíľami priam nepriestreľný. Návrat Klempu na Slovensko po dvoch rokoch strávených na Britských ostrovoch sa teda vydaril a brankár nižšej postavy zostal v kežmarskom klube aj po postupe do Slovnaft extraligy. Po Poprade a Košiciach bude tak Kežmarok treťou Klempovou extraligovou zastávkou. ?Teším sa. Po postupe do najvyššej súťaže sme sa všetci radovali. Čakajú nás v nej ťažké zápasy, v ktorých však chceme obstáť,? vraví Martin Klempa s výhľadom do budúcnosti.



Zhovárame sa s ním však predovšetkým o súčasnosti, o letnej príprave na suchu, ktorá sa už chýli ku koncu. Keďže trénerom Kežmarku je Miroslav Ihnačák, Klempov spoluhráč a dobrý kamarát z pôsobenia v Košiciach a Poprade, podpichli sme ho, či si vie vybaviť u Ihnačáka nejaké tréningové úľavy, keď už má toho v závere prípravy dosť. ?Nie. Nepatrím k hráčom, ktorí by potrebovali nejaké úľavy. Ani na tréningoch nepatrím medzi 'frfľošov'. Skôr po príchode domov z tréningu si občas zanadávam, že bol veľmi ťažký.?

Za najnáročnejšiu tréningovú činnosť považuje Klempa výbeh do schodov tribúny popradského futbalového štadióna. Viacerí kežmarskí hráči sa zhodli, že je to naozaj poriadna zaberačka. ?Po opakovaných výbehoch do schodov cítim únavu v celom tele, od lýtok až po chrbticu. Počas jedného tréningu sme v sériách absolvovali dovedna 63 výbehov smerom hore a nadol. Na začiatku prípravy sme mali takýto tréning dvakrát do týždňa, neskôr už iba raz.?

Najväčšiu tréningovú zábavu zažijú hokejisti počas loptových hier, ktoré sa občas vklínia do programu. ?Hrávame futbal a basketbal. Ako už býva u hokejových brankárov zvykom, pri iných kolektívnych športoch sa derú do útoku. Vo futbale je zo mňa útočník, v basketbale strelec. Máme utvorené stabilné družstvá, vždy bojujeme o každé víťazstvo. Ide o to, kto sa bude môcť komu najviac vysmievať po tréningu,? smeje sa ?Koki? Klempa. Za špecialistu na tréningovú zábavu a uvoľnenie atmosféry označil Richarda Šechného. ?Dokáže nás pobaviť východniarskym humorom. Keď niečo povie, takmer vždy je z toho hurónsky smiech v mužstve.?

Kežmarčania sú v predposlednom týždni letnej prípravy. Na budúci týždeň pobudnú na záverečnom sústredení v Spišskej Starej Vsi. Jedno sústredene už absolvovali. ?Na Štrbskom Plese to bola naozaj drina, trénovali sme ostro. Veľa sme behali, trojfázové tréningy boli zamerané na rozvoj vytrvalosti a kondície. Ale zvládneme aj to druhé sústredenie, veď po jeho skončení nás už čakajú dovolenky,? avizuje Martin Klempa.

Obranca STANISLAV KALL uprednostnil kežmarskú ponuku pred nitrianskou
Netradičný spôsob ubytovania v Kežmarku si zvolila pätica ?cezpoľných? hráčov. Košičania Stanislav Kall, Slavomír Bodnár, Martin Drotár, Peter Gajdoš a Martin Slovák totiž v Kežmarku spoločne obývajú trojposchodový dom. ?Je v ňom aj sauna, na dvoch poschodiach kuchyňa, každý z nás má súkromie, vlastné sociálne zariadenie. Cítime sa tam naozaj fajn,? vraví 29-ročný Stanislav Kall, najstarší spomedzi pätice odchovancov košického hokeja, ktorí budú pomáhať nováčikovi extraligy.



Kall po dvoch rokoch v najvyššej súťaži v tíme Košíc vymenil klubové pôsobisko. Aj keď už všetko smerovalo k tomu, že naďalej zostane v Košiciach, napokon sa ocitol na zozname hráčov, ktorí v klube po sezóne 2006/07 skončili. ?Mal som ponuku z Nitry, Francúzska a z nižších súťaží vo Švédsku, kde som už kedysi pôsobil. Lákalo ma však zostať v slovenskej extralige. Vyhovuje mi, že to nemám ďaleko domov do Košíc. V Kežmarku si zahrám viac a budem častejšie vyťažovaný ako v predchádzajúcej sezóne v Košiciach. Verím, že mužstvu pomôžem k čo najlepším výsledkom,? želá si Stanislav Kall.

Pragmaticky sa pozerá na nevyhnutnosť letnej driny na suchu. ?Nedá sa počas prípravy rozmýšľať nad tým, čo ma baví a čo nie. Všetci musíme splniť pokyny trénerov a odpracovať, čo nám určia. Každý hokejista si uvedomuje dôležitosť fyzickej prípravy. Pravda, teraz v závere prípravného obdobia už cítim veľkú únavu a vždy sa teším na stredu, keď máme iba jeden tréning a na piatok, keď máme po tréningu voľný víkend.?

Zdroj : denniksport.sk


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 23. 6. 2007, 15:17 | Prečítané: 3219x | Kategória: Novinky | Napísal: |
Komentáre: 0

Zatiaľ žiaden príspevok, napíš a budeš prvý/á :D

Pridaj komentár
Pridávať komentáre môžu len prihlásení užívatelia!

Spracované za: 0.635s
Sekcia pre redaktorov: Control Panel
(C) oksim & shifty 2007 - 2024
Všetky práva vyhradené