Stránky fanúšikov kežmarského hokeja | Hokejkk.6f.sk

Levoča a Kežmarok sa chcú kvôli štadiónom súdiť !!!

Hrozí Slovensku škandál ???

Hrozí Slovensku škandál kvôli Zimným deaflympijským hrám? Už iba sto dní ostáva do otvorenia 17. ročníka spomínaných hier. V Levoči aj v Kežmarku sú však zo zimných štadiónov len torzá. Dnes je isté len jediné. Obidve okresné mestá budú túto zimu bez zimných štadiónov. Primátori obidvoch miest pre Korzár uviedli, že samosprávy zrejme podniknú voči svojim obchodným partnerom právne kroky.

LEVOČA/KEŽMAROK. Slovenský deaflympijský výbor, Prvá popradská developerská spoločnosť a obe mestá totiž uzavreli zmluvu. Samosprávy poskytnú majetok, to sú zimné štadióny svojim zmluvným partnerom.

Tí kompletne zo svojich zdrojov zrekonštruujú objekty v objeme niekoľko miliónov eur, aby tu mohli vzniknúť strediská olympijských hier. Vynovené štadióny by potom ostali v majetku miest. Stavebné práce síce v oboch mestách začali, od augusta sa však tu, ako sa povie, nepreložila ani tehla.



Chcú sa obrátiť aj na štát

Obe mestá sú dnes v poriadnom marase a hľadajú možnosť ako problém vyriešiť. Mestám došla trpezlivosť a čakajú, že ich partneri vyriešia problém do konca tohto týždňa, ak nie, podniknú právne kroky. Obe mestá budú hľadať aj iné možnosti financovania, ako štadióny sprevádzkovať.

"Oslovujeme sponzorov. Okrem toho chceme sa obrátiť aj na štát. Keď sa nebudú konať olympijské hry, nebude to hanba pre mesto Levoča či Kežmarok. Bude to blamáž pre celé Slovensko," vyjadril sa levočský primátor Miroslav Vilkovský (Smer - SD).



Preinvestovali len vlastné zdroje

Zhotoviteľ stavby je Trnavská stavebné spoločnosť. Tá do štadiónov preinvestovala zatiaľ len vlastné peniaze. Ide o tretinu celkových nákladov. V Levoči je to suma 2,8 milióna eur, podobne je to aj v Kežmarku. Tak ako obe mestá, aj táto stavebná spoločnosť plánuje podniknúť právne kroky.

"V Levoči sme vykonali preložky inžinierskych sietí. Je rozpracovaná časť objektu, kde by mali byť šatne. Na halu by mala ísť nová oceľová konštrukcia a technické zázemie ako je, napríklad chladenie," vymenoval Miroslav Beka z Trnavskej stavebnej spoločnosti.



Nejasné financovanie

Nejasné je aj financovanie rekonštrukčných prác. Levočský primátor včera na tlačovej konferencii uviedol, že peniaze vo výške 50 miliónov eur mali na Slovensko doraziť zo švajčiarskej banky, v našej krajine sa však stratili.

Prezidenta Slovenského deaflympijského výboru (SDV) Jaromíra Ruda sme sa preto opýtali na samotné financovanie, aj na budúcnosť spišských štadiónov. V písomnom stanovisku uviedol: "Štadióny budú zrekonštruované. Problém je v spustení financovania, v krátkom čase to bude vyriešené. Hry sa konať budú. Čo sa týka financovania, nič nemôžeme upresniť, sú to vnútorné záležitosti, zmluvne viazané mlčanlivosťou. Môžeme vás však ubezpečiť, že všetko bude v krátkom čase doriešené."

Konateľ Prvej popradskej spoločnosti Peter Beck nám poskytol len toto krátke stanovisko: "Akonáhle nabehnú peniaze na náš účet, budeme pokračovať s prácami, a to bude v najbližších dňoch."



Chronológia
  • január 2005 - na kongrese International Committee of Sports for the Deaf (ICSD) v austrálskom Melbourne rozhodli, že zimné takzvané tiché hry, sa uskutočnia na Slovensku. Ako usporiadateľské mesto vybrali Vysoké Tatry.
  • rok 2007 - prezident Slovenského deaflympijského výboru (SDV) Jaromír Ruda odovzdal slávnostne zástavu deaflympijských hier primátorovi mesta Vysoké Tatry Jánovi Mokošovi.
  • september 2009 -  mestu Levoča na základe rozhodnutia orgánov SDV ponúkli účasť na usporiadaní 17. Zimných Deaflympijských Hier (ZDH) 2011. Ponuka sa týkala aj rekonštrukcie zimného štadióna.
  • december 2009 - mesto  Levoča na základe certifikátu SDV oficiálne zaradili medzi usporiadateľské mestá 17. ZDH.
  • 16. marec 2010 - mesto Levoča podpísalo zmluvu o spolupráci. Týkala sa aj rekonštrukcie zimného štadióna.
  • apríl 2010 - začali sa asanačné práce na zimnom štadióne.
  • máj 2010 - na základe rozhodnutia ICDS dostalo SDV červenú kartu na usporiadanie ZDH.
  • júl 2010 - po návšteve komisárov ICDS bola červená karta odobratá.
  • 13. 8. 2010 - stavebné práce na rekonštrukcii štadiónov zastavili.


Zdroj : www.korzar.sme.sk


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 11. 11. 2010, 14:01 | Prečítané: 1285x | Kategória: Novinky | Napísal: simbo |
Komentáre: 0

Zatiaľ žiaden príspevok, napíš a budeš prvý/á :D

Pridaj komentár
Pridávať komentáre môžu len prihlásení užívatelia!

Spracované za: 0.306s
Sekcia pre redaktorov: Control Panel
(C) oksim & shifty 2007 - 2024
Všetky práva vyhradené